Természeti értékek

Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Adatok
Név: Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi, Kulturális és Sport Egyesület
Cím: 3717 Alsódobsza, Rákóczi út 69.
Telefonszám: 06-30-9982-178
E-mail: ategy@citromail.hu
Bankszámlaszám: 10102718-09835400-01001001
Elnök: Bereczky Attila 06-30-9982-178
Alelnök: Danyikó Zoltán 06-30-9816-308
Titkár: Dobai Ádám 06-30-5162-880
Gazdasági vezető: Danyikó Krisztina 06-70-9496-758

Az egyesület célja és feladatai

Az egyesült legfőbb célja, hogy a Hernád folyó természeti értékeit feltárja, megóvja, és tájvédelmi körzetté, természetvédelmi területté való megalakulását elősegítse.
Ezen célok érdekében ismeretterjesztő előadásokat, fórumokat szervez, rendez. Kapcsolatot tart a hasonló tevékenységet végző civil szervezetekkel, a természetvédelmi feladatokat ellátó hatóságokkal, a Hernádmenti települések önkormányzataival.
Az egyesület feladatának tekinti a természetvédelem, környezetvédelem segítését, ezen a területen együttműködik más szervezetekkel. Kiemelt figyelmet kíván fordítani az állatvédelemre. A rendelkezésére álló eszközökkel segíteni kívánja a természet és környezetvédelmi kutatásokat, a tudományos tevékenységet.
Az egyesület feladatának tekinti az ökoturizmus fejlesztését szervezését a Hernád folyó mentén ökológiai tanösvény létrehozását.
Az egyesület részt vállal a Hernád menti vidéki környezet, hagyományok népszerűsítésében megőrzésében. Elő kívánja segíteni a tájgazdálkodási, környezetgazdálkodási szokások felelevenítését, népszerűsítését és a falusi turizmus fejlesztését.

Az egyesület célja a helyi természeti értékek bemutatása, a környező településeken kulturális tevékenység, oktatás, ismeretterjesztés szervezése, lebonyolítása.
Az egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
Rövid ízelítő az egyesület programjaiból

  • Tervezett tanösvény kiépítése, és ismeretterjesztő túrája a Hernád mentén (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél)
  • Falubeli vidéki hagyományok gyakorlása (Télbúcsúztató szalmabábú égetés, kántálás, szüreti ünnepség, bálok, karácsonyi zenés ünnepség, ünnepek)
  • Rendszeres felmérések, megfigyelések a Hernád mentén (gerinceszoológiai, természeti)
  • Régi hagyományok felelevenítése, népszerűsítése (íjászat, solymászat)
  • Sport (túra, hegymászás, kenutúrák a Hernádon)

A Hernád folyó

Szentistvánbaksát fél körívben öleli át a Hernád folyó, mely különös varázst, természeti szépséget jelent. A folyó szinte minden évben megárad, és ilyenkor a lakóházak egy részét is elöntéssel fenyegeti, mivel a folyó medrét gát, töltés még nem védi. Amikor a medrében folydogál, akkor a helyi lakosság és a turisták által is kedvelt kikapcsolódási lehetőséget biztosít a horgászatot a fürdőzést, kajakozást, kenuzást kedvelőknek.

A Hernádról röviden

A Hernád a Sajó mellékfolyója, amely a Tiszába ömlik. A Hernád teljes hosszának (286km) mintegy fele (118km)esik hazánk területére. A folyó az Alacsony-Tátra (Nízke-Tatry) keleti határán emelkedo, 1943 m magas Király-hegy (Král'ova hol'a) északi oldalán ered, s hazánkban a Sajóba torkollik.
A teljes vízgyűjtő területe 5436 km2, ebből 4300 km2 Szlovákiához tartozik. A folyó az országhatárt Kéked községénél éri el, onnan a Mély-patak torkolatáig határvíz. A Zempléni-hegység és a Cserehát közötti 2-5 kilométer széles völgyben halad (Hernád-völgy). A medret sok-sok éles kanyar, duzzasztás, forgó, bukó, sziget, zátony, kompkötél, gyaloghíd, sarkantyú, hídláb, jégtörő, tüskegát, valamint sok betorkollás és kisebb holtág teszik változatossá (horgász szemmel nézve valamennyi ígéretes hely), további jellegzetessége, hogy egyetlen jelentős települést sem érint (szinte csak az erőművek hó- és zajszennyezése terheli), igazi vadvíz, s mivel csak 30 km hosszban szabályozott, így megtartotta kanyargós jellegét, vadságát.

Magyarországon a folyómeder átlagos esése 55,7 cm/km, a víz átlagos sebessége 6-2 km/h, átlagos mélysége 1-3 m, a meder szélessége 50-70 m. A part homokos, kavicspadokkal. A víz II. o. hőmérséklete nyáron 20-22°C. Az átemelések, a helyenként szűk, kanyargós folyómeder, valamint a helyenkénti erős sodrás miatt a túra kezdőknek nem ajánlott. A hazai szakasz nehézségi foka WW I. és ZWC.

Hasznos tudnivalók a Hernádról.
A Hernád egyike Magyarország legszebb és legérdekesebb folyóinak. A meder kanyargós, melyben sok zátony és sziget található. Az évente változó, sok, egymás után következő szigetet szlalomozva hol jobbról, hol balról kell elkerülni, az erősebb sodrású ágban. Különösen magas vízállásnál vadvíz jellegű a folyó.

A Hernád csak kajakkal és kenuval járható, evezős csónakkal nem. A vizet négy keresztgát duzzasztja. Ügyeljünk a belógó kompkötelekre.A hidak, kompok, lezárások közelében a fürdés tilos. Ezeken a helyeken és az átemelések után elővigyázatosan kell haladni. A mederbe sok sarkantyút, gátat, partvédő művet, valamint a szigetek mellékágainak lezárására párhuzamműveket építettek be. Gyakran beszakadt fákat találunk, szigetek, valamint zátonyok váltogatják egymást. Ezek, valamint a régi hidak maradványai akadályokat, sokszor veszélyeket okoznak.

Bikarét

A község keleti határában, egy domboldalba bemélyedve található, ez az ókori görög színházra emlékeztető rét. Nevét az itt legeltetett marhák után kapta, akik patájukkal teraszosra taposták a rét oldalát, ezzel is tovább fokozva a sajátos színházi hatást. A számtalan vadvirág között márciustól - áprilisig nyílik a védett tavaszi hérics és a kankalin, melyek társaikkal együtt pillangók tömegeit csalogatják magukhoz.

 © 2010-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.
Adatkezelési nyilatkozat - Szentistvánbaksa Község Önkormányzata